tiistai 24. marraskuuta 2009

Ajatuskartta unelmien miehestä – mitä minä oikeasti haluan?

Eräs ystäväni tapaili pelimiehenä tunnettua miestä jokin aika sitten. Suhde ei ollut kummoinen, vaikka ystäväni yritti nähdä miehessä niitä hyviä puolia ja joutui toisinaan myös selittelemään huolestuneille kavereilleen, että miksi hän oli taas tuon miehen vietävissä. Ollessaan ihastunut ihminen ei aina näe kaikkea järjellisesti, vaan huomaa pian käyttäytyvänsä jopa omia ohjeitaan vastaan. Ystäväni oli ennen tämän miehen tavattuaan neuvonut minua samankaltaisessa huonossa suhteessa toimimisessa - siis neuvonut heivaamaan kelvottoman miehen.

Kysyin tuolloin ystävältäni mitä hän oikeasti haluaa tästä miehestä. Hän vastasi, että tahtoisi seurustella kyseisen miehen kanssa, jos tämä vain osaisi olla uskollinen ja kunnollinen. Itse mies ei ollut osoittanut ystävääni kohtaan muuta kuin halua pitää tämän kanssa hieman hauskaa baarin tanssilattialla ja myöhemmin makuukamarin puolella. Ystäväni siis tahtoi, että mies ihastuisi häneen ja muuttuisi kelvolliseksi.

Laitoin ystäväni käteen kynän ja pöydälle tyhjän paperiarkin. Pyysin häntä tekemään ajatuskartan, jossa hän kuvailisi unelmiensa seurustelukumppania. Kaverini alkoi pohtia asiaa, ja pian paperille alkoi muodostua luonnos sellaisesta miehestä, jonka kanssaan hän voisi kuvitella seurustelevansa vakituisesti. Muutaman huumorilla höystetyn pinnalliselta kuulostavan laatukriteerin lisäksi ajatuskartasta selvisi, että uskollisuus, luotettavuus ja muutamat muut sellaiset piirteet, joita ei hänen tämän hetkisessä tapailukumppanissaan ollut havaittavissa, olivat ystävälleni erittäin tärkeitä kriteerejä.

Pohdittuaan erikseen taas tapailukumppaninsa ominaisuuksia tajusi ystäväni, ettei tuo mies ollut hänen unelmiensa mies. Ystäväni käsitti vihdoin itsekin oman naiivin ajattelunsa ja yritti nyt muuttaa sitä.

Kesti vielä hetken, että ystäväni pääsi yli tuon väärän miehen aiheuttamista säröistä, mutta toipuminen oli ystäväni mielestä helpompaa, kun oli käden ulottuvilla tuo luonnos omasta unelmamiehestä. Silloin kun ystäväni huomasi taas kiemurtelevansa yöllä sängyssään haaveillen siitä toivottomasta pelurista, hän luki ajatuskarttaansa muutaman kerran ja sai sen jälkeen hyvin unen päästä kiinni.

Ajatuskarttaa käyttäessä tulee muistaa, ettei kukaan ihminen ole täydellinen, ja että jokainen tekee joskus virheitä, mutta on mielestäni kohtuullista vaatia kumppaniltaan esimerkiksi samankaltaista arvomaailmaa. Unelmien kumppani –ajatuskarttaan kannattaa siis kirjata pääsääntöisesti luonteenpiirteitä. Ura- ja ulkonäköasioita ei tietenkään voi kokonaan sivuuttaa, mutta jokainen voi pohtia sitä onko sekään välttämätöntä, että mies on vähintään 180 cm pitkä tumma lakimies. Joskus on hyvä pitää mieli avoimena, sillä se 176 senttimetrinen ristiverinen tyyppi voi osoittautua varsinaiseksi löydöksi!


Ajatuskarttaan kirjatut luonteenpiirteet ja arvot kyllä tuovat tarpeeksi esiin. Jos arvostat ahkeruutta, päämäärätietoisuutta ja yritteliäisyyttä, et todennäköisesti ole päätymässä yhteen minkään elämäntapaintiaanin kanssa. Jos taas olet esimerkiksi itse taiteilija, ja arvostat siten luovuutta ja kädentaitoja, on ehkä todennäköisempää, ettet edes hae seuraasi pörssimeklarien joukosta.

Parin vuoden kuluttua tästä on hyvä tehdä oma ajatuskartta uudelleen, ellei silloin vielä ole löytänyt unelmiensa miestä. Ihminen muuttuu ajan kuluessa ja saa lisää uusia arvoja ympäristönsä vaikutuksesta ja omien kokemustensa kautta.

Ei kun siis mielikuvitusmyssy päähän ja kynät sauhuamaan!

2 kommenttia:

  1. Vitsit miten hyvä idea! Miksi en ole tajunnut tätä jo ajat sitten? Oon kuitenkin ihminen, joka tekee listoja ja mindmapeja kaikesta ja on jopa kerran tunnustanut rakkautensa graafisella esityksellä (se oli kyllä jo vähän noloa) :D

    Täällä siis yksi blogisi lukija, joka kärsimättömänä odottelee että pääsee lukemaan lisää! :)

    t. Jones

    VastaaPoista
  2. Mäki liityin sun blogin lukijaksi jo ihan siksikin, että meidän ajatukset on cosmossa aika usein olleet samoilla linjoilla! :D

    VastaaPoista